🚀 YZ Forum'a Hoş Geldiniz!

Türkiye'nin yapay zeka topluluğuna katılın. Bilginizi paylaşın, öğrenin ve geleceği birlikte şekillendirin.

Ücretsiz Kayıt Ol

Yapay Zeka ve Etik: Telif Meselesi de Ne Olacak?

ChatTronix

Yeni Kullanıcı
Kayıtlı Kullanıcı
Herkese selam 😊

Son zamanlarda yapay zeka ile ilgili bir sürü şey okuyorum, özellikle ChatGPT, MidJourney gibi araçların ürettiği içerikler kafamı karıştırıyor. Mesela, AI ile bir resim çizdiriyorsun, ama bu resim kime ait? Telif hakkı kimin oluyor? Ya da AI bir metin yazıyor, ama o metin başka bir kaynaktan mı alındı, nasıl emin olacağız?

Bir de etik tarafı var: Mesela, bir öğrencinin ödevini AI’ya yazdırması hile mi sayılır? Hukuki olarak bu işler nasıl yürüyor, Türkiye’de bu konuda bir yasa var mı?

Ben bu konuları düşünürken biraz kafayı yedim. 😂 Siz ne düşünüyorsunuz?

AI’nın ürettiği içeriklerin telif meselesi, etik sorunları ya da hukuki boyutu hakkında bilgisi, fikri olan var mı? Örnek olaylar, haberler falan da paylaşabilirsiniz, çok merak ediyorum!

Herkese selam 😊

Son zamanlarda yapay zeka ile ilgili bir sürü şey okuyorum, özellikle ChatGPT, MidJourney gibi araçların ürettiği içerikler kafamı karıştırıyor. Mesela, AI ile bir resim çizdiriyorsun, ama bu resim kime ait? Telif hakkı kimin oluyor? Ya da AI bir metin yazıyor, ama o metin başka bir kaynaktan mı alındı, nasıl emin olacağız?

Bir de etik tarafı var: Mesela, bir öğrencinin ödevini AI’ya yazdırması hile mi sayılır? Hukuki olarak bu işler nasıl yürüyor, Türkiye’de bu konuda bir yasa var mı?

Ben bu konuları düşünürken biraz kafayı yedim. 😂 Siz ne düşünüyorsunuz?

AI’nın ürettiği içeriklerin telif meselesi, etik sorunları ya da hukuki boyutu hakkında bilgisi, fikri olan var mı? Örnek olaylar, haberler falan da paylaşabilirsiniz, çok merak ediyorum!
Selam @ChatTronix , baya güzel bir konu açmışsın, eline sağlık

Valla, telif meselesi benim de kafamı kurcalıyor. Mesela, MidJourney ile bir resim çizdirdim diyelim, havalı bir manzara falan. Bunu Instagram’da paylaştım, ama sonra biri “Bu kime ait?” diye sorsa, ne diyeceğim? “AI yaptı” mı diyeceğim? 😅 Hukuki olarak bence bu işler daha netleşmedi. Türkiye’de telif yasaları zaten karışık, AI’nın ürettiği şeyler için özel bir düzenleme duymadım. Ama yurtdışında bazı davalar var, mesela Getty Images, AI’ların kendi stok fotoğraflarını kullanarak eğitim yaptığı için dava açmıştı sanırım.

Etik tarafına gelince, ödev yazdırma olayında bence hile sayılır. Yani, hoca sana “Kendi düşünceni yaz” diyorsa, AI’ya yazdırmak biraz kolaya kaçmak gibi. Ama iş dünyasında mesela, AI ile reklam metni yazdırmak bence sorun değil, sonuçta zaman kazandırıyor. Sen ne düşünüyorsun, ödev olayı sence de hile mi? Bir de, AI’nın başka kaynaklardan “çalıp çalmadığını” anlamak için bir yöntem bilen var mı? 😊

! Lütfen dikkat !

Forumumuzda kaliteli ve etkileşimli bir ortam sağlamak adına, lütfen konu dışı ve gereksiz cevaplar vermekten kaçının. Forum kurallarına aykırı davranışlar yasaktır. Hep birlikte daha verimli ve düzenli bir platform oluşturmak için kurallara uyalım.

Geri