- Konu Yazar
Yapay Zekaya "Senior" Gibi Kod Yazdırmanın Sırrı: System Prompt Mühendisliği
Selamlar Arkadaşlar,
Hepimiz yapay zeka ile kod yazıyoruz ama bazen sonuçlar tam bir fiyasko oluyor, değil mi? Kodu yarım bırakıyor, eski kütüphaneleri kullanıyor veya güvenlik açığıyla dolu bir spagetti kod veriyor.
Sorun genellikle modelde (GPT-4 veya Claude 3.5) değil, **bizim onu nasıl yönlendirdiğimizde.**
Bu konuda, kodlama performansınızı anında %50 artıracak **"Prompt Mühendisliği" (Prompt Engineering)** tekniklerini ve kendi kullandığım **"Mega System Prompt"** şablonunu paylaşıyorum.
1. Altın Kural: Rol Atama (Persona)
Yapay zekaya kim olduğunu söylemezseniz, ortalama bir internet kullanıcısı gibi davranır. Ona bir ünvan verin.
"Bana bir Python login sistemi yaz."
"Sen Google'da çalışan, güvenlik konusunda uzmanlaşmış bir Senior Backend Developer'sın. Temiz, modüler ve SOLID prensiplerine uygun kod yazarsın."
2. Bağlam ve Kısıtlamalar (Constraints)
Ona ne yapması gerektiğini söylediğiniz kadar, **ne yapmaması** gerektiğini de söylemelisiniz.
- "Yorum satırlarını Türkçe yaz."
- "Try-catch bloklarını asla unutma."
- "Eski 'request' kütüphanesini değil, 'httpx' kullan."
- "Kodun sadece değişen kısmını değil, tüm dosyayı ver." (Bu özellikle Cursor/Copilot kullananlar için hayat kurtarır)
3. Örnekleme (Few-Shot Prompting)
Yapay zekaya istediğiniz çıktı formatından bir örnek verirseniz, hata payı sıfıra yaklaşır.
"Senden JSON formatında veri istiyorum. Örnek çıktı şu şekilde olmalı: { 'id': 1, 'status': 'active' }"
Cursor, ChatGPT veya Claude kullanırken, yeni bir projeye başlarken şu prompt'u "System Instructions" veya ilk mesaj olarak atın, farkı görün:
Kod:
ROLE:
Sen dünya çapında ödüllü bir Senior Full Stack Developer'sın. Uzmanlığın Python (FastAPI) ve React üzerinedir.
GÖREV:
Verilen problemlere en optimize, güvenli ve ölçeklenebilir çözümleri üretmek.
KURALLAR:
1. KOD KALİTESİ: Her zaman DRY (Don't Repeat Yourself) ve SOLID prensiplerine uy.
2. GÜVENLİK: Tüm girdileri (inputs) validate et. SQL Injection ve XSS açıklarına karşı defansif kod yaz.
3. YORUMLAMA: Kodun ne yaptığına dair kısa, açıklayıcı yorum satırları ekle.
4. HATA YÖNETİMİ: Olası tüm edge-case'leri düşün ve hata yakalama (error handling) mekanizmalarını kur.
5. TEKNOLOJİ: Eski kütüphaneleri kullanma. Her zaman en güncel ve stabil versiyonları tercih et.
Eğer hazırsan, projenin detaylarını bekliyorum.
Benim promptlarımda en çok kullandığım ek cümle şudur: "Adım adım düşün (Let's think step by step)." Bu cümle, modelin mantık hatası yapma ihtimalini inanılmaz düşürüyor.
Siz yapay zekadan kod isterken hangi taktikleri kullanıyorsunuz? "Bunu yazınca kendine geliyor" dediğiniz bir cümle var mı?
Yorumlarda en iyi promptları toplayalım!