- Konu Yazar
Merhaba arkadaşlar,
Yapay zeka alanına merak salanlar için detaylı ve faydalı bir konu hazırlamak istedim. Özellikle bu işi öğrenmek isteyen ama nereden başlayacağını bilmeyenler için online eğitim ve kurs tavsiyeleri paylaşacağım.
İster sıfırdan başlayın ister biraz bilgi sahibi olun, aşağıdaki kurslar ve kaynaklar ile kendinizi geliştirmeniz mümkün. Üstelik çoğu ücretsiz ya da oldukça uygun fiyatlı!
Neden Yapay Zeka Öğrenmeliyim?
Yapay zeka artık neredeyse her sektörde yer alıyor: sağlık, finans, pazarlama, üretim, medya ve daha fazlası...
Ayrıca freelance olarak çalışmak isteyenler, startup kurmak isteyenler ya da kariyerini bu alanda sürdürmek isteyenler için de büyük bir avantaj sağlıyor.
Yani yapay zekayı öğrenmek = Geleceğe yatırım yapmak.
Hangi Konuları Öğrenmeliyim?
Yapay zeka deyince akla sadece kodlama gelmesin. Aşağıda öğrenmen gereken temel alanları sıralıyorum:
Online Eğitim Platformları ve Tavsiye Kurslar
1. Coursera
“AI For Everyone” – Andrew Ng (Ücretsiz/İsteğe Bağlı Sertifika)
Yeni başlayanlar için mükemmel bir başlangıç kursu. Teknik bilgi gerektirmeden yapay zekanın temellerini anlatıyor.
Ayrıca aynı eğitmenin “Machine Learning” kursu da dünya çapında en çok tercih edilen kurslardan biri.
2. edX
Harvard Üniversitesi - Introduction to Artificial Intelligence with Python
Kodlamayla öğrenmek isteyenler için harika bir kaynak. Python temellerini bilenler rahatlıkla başlayabilir.
3. Udemy
“Yapay Zeka ile Uygulama Geliştirme (Türkçe)”
Yerel içerik arayanlar için birebir. Uygulamalı anlatımlar var.
Ayrıca aşağıdaki konularda birçok mini kurs da bulabilirsin:
4. Fast.ai
Tamamen ücretsiz ve pratik odaklı bir platform. Deep Learning alanına girmek isteyenler için önerilir.
5. Google AI Education
Google tarafından sunulan bu kaynaklar hem teknik hem de genel düzeyde içerik sunuyor.
Özellikle “Teachable Machine” ve “AI Experiments” gibi araçlarla öğrenmek çok keyifli.
Pratik Yapabileceğin Platformlar
Teori yetmez! Uygulamalı öğrenme en önemli adım. İşte pratik yapabileceğin bazı platformlar:
Sertifikalı Eğitimler Ne Kadar Önemli?
Sertifika şart değil ama CV'nde güçlü durur.
Freelance iş başvurularında ya da LinkedIn profilinde öne çıkmanı sağlar.
Ancak sadece sertifikaya odaklanma. Gerçek bilgi ve yetkinlik her zaman daha önemli.
Öğrenme Planı Nasıl Olmalı?
1. Hafta: Kavramlar, temel algoritmalar
2. Hafta: Kodlamaya giriş (Python temelleri)
3–4. Hafta: Makine öğrenmesi, modellerin çalışma mantığı
5. Hafta ve sonrası: Proje geliştirme ve portföy oluşturma
Yanı sıra her hafta en az 1 saat pratik yapmanı öneririm.
Öğrendikten Sonra Ne Yapabilirim?
Topluluklara Katılmayı Unutma
Öğrenirken yalnız kalmamak için mutlaka forumlarda, Discord gruplarında veya Telegram topluluklarında yer al. Soru sormak, yanıtlamak ve tartışmak öğrenme sürecini hızlandırır.
Özetle
Ben bu alana 2024'ün sonlarında giriş yaptım ve hâlâ öğreniyorum. Özellikle n8n, ChatGPT ve Runway gibi araçlar sayesinde birçok mikro proje geliştirdim.
Yeni başlayanlara tavsiyem: Korkmadan başlayın, sabırlı olun, küçük adımlarla ilerleyin.
Sizin de önereceğiniz kurslar, kaynaklar veya deneyimler varsa mutlaka yorum olarak paylaşın. Hep birlikte daha fazlasını öğrenebiliriz.
Yapay zeka alanına merak salanlar için detaylı ve faydalı bir konu hazırlamak istedim. Özellikle bu işi öğrenmek isteyen ama nereden başlayacağını bilmeyenler için online eğitim ve kurs tavsiyeleri paylaşacağım.
İster sıfırdan başlayın ister biraz bilgi sahibi olun, aşağıdaki kurslar ve kaynaklar ile kendinizi geliştirmeniz mümkün. Üstelik çoğu ücretsiz ya da oldukça uygun fiyatlı!

Yapay zeka artık neredeyse her sektörde yer alıyor: sağlık, finans, pazarlama, üretim, medya ve daha fazlası...
Ayrıca freelance olarak çalışmak isteyenler, startup kurmak isteyenler ya da kariyerini bu alanda sürdürmek isteyenler için de büyük bir avantaj sağlıyor.
Yani yapay zekayı öğrenmek = Geleceğe yatırım yapmak.

Yapay zeka deyince akla sadece kodlama gelmesin. Aşağıda öğrenmen gereken temel alanları sıralıyorum:
- Makine Öğrenmesi (Machine Learning)
- Derin Öğrenme (Deep Learning)
- Doğal Dil İşleme (NLP)
- Yapay Zeka Etiği ve Yasal Düzenlemeler
- Veri Bilimi ve Temel İstatistik
- Prompt mühendisliği
- Otomasyon sistemleri (n8n, Zapier vb.)
- Yapay Zeka API'leri ile uygulama geliştirme

1. Coursera
“AI For Everyone” – Andrew Ng (Ücretsiz/İsteğe Bağlı Sertifika)
Yeni başlayanlar için mükemmel bir başlangıç kursu. Teknik bilgi gerektirmeden yapay zekanın temellerini anlatıyor.
Ayrıca aynı eğitmenin “Machine Learning” kursu da dünya çapında en çok tercih edilen kurslardan biri.
2. edX
Harvard Üniversitesi - Introduction to Artificial Intelligence with Python
Kodlamayla öğrenmek isteyenler için harika bir kaynak. Python temellerini bilenler rahatlıkla başlayabilir.
3. Udemy
“Yapay Zeka ile Uygulama Geliştirme (Türkçe)”
Yerel içerik arayanlar için birebir. Uygulamalı anlatımlar var.
Ayrıca aşağıdaki konularda birçok mini kurs da bulabilirsin:
- ChatGPT ile Uygulama Geliştirme
- n8n ile Otomasyon Kurma
- Yapay Zeka Tabanlı İçerik Üretimi
4. Fast.ai
Tamamen ücretsiz ve pratik odaklı bir platform. Deep Learning alanına girmek isteyenler için önerilir.
5. Google AI Education
Google tarafından sunulan bu kaynaklar hem teknik hem de genel düzeyde içerik sunuyor.
Özellikle “Teachable Machine” ve “AI Experiments” gibi araçlarla öğrenmek çok keyifli.

Teori yetmez! Uygulamalı öğrenme en önemli adım. İşte pratik yapabileceğin bazı platformlar:
- Kaggle – Veri setleri üzerinde yarışmalar ve projeler
- Hugging Face – Hazır modellerle NLP çalışmaları
- Replit / Google Colab – Kendi modellerini geliştirmek için online çalışma ortamı
- n8n.io – Kod yazmadan AI tabanlı otomasyon oluştur
Sertifikalı Eğitimler Ne Kadar Önemli?
Sertifika şart değil ama CV'nde güçlü durur.
Freelance iş başvurularında ya da LinkedIn profilinde öne çıkmanı sağlar.
Ancak sadece sertifikaya odaklanma. Gerçek bilgi ve yetkinlik her zaman daha önemli.
Öğrenme Planı Nasıl Olmalı?
1. Hafta: Kavramlar, temel algoritmalar
2. Hafta: Kodlamaya giriş (Python temelleri)
3–4. Hafta: Makine öğrenmesi, modellerin çalışma mantığı
5. Hafta ve sonrası: Proje geliştirme ve portföy oluşturma
Yanı sıra her hafta en az 1 saat pratik yapmanı öneririm.
Öğrendikten Sonra Ne Yapabilirim?
- Freelance platformlarda hizmet verebilirsin
- Yapay zeka temelli blog veya YouTube kanalı açabilirsin
- Danışmanlık veya eğitmenlik yapabilirsin
- Kendi ürününü veya SaaS servisini geliştirebilirsin
- Start-up ekosistemine dahil olabilirsin

Öğrenirken yalnız kalmamak için mutlaka forumlarda, Discord gruplarında veya Telegram topluluklarında yer al. Soru sormak, yanıtlamak ve tartışmak öğrenme sürecini hızlandırır.
Özetle
- Yapay zekayı öğrenmek artık çok daha ulaşılabilir
- Ücretsiz ya da uygun fiyatlı eğitimler ile sağlam temeller atmak mümkün
- Kodlama şart değil, ama avantaj sağlar
- Uygulamalı projelerle gelişmeni hızlandırabilirsin
- Kendine ait bir proje geliştir, portföyünü oluştur
Ben bu alana 2024'ün sonlarında giriş yaptım ve hâlâ öğreniyorum. Özellikle n8n, ChatGPT ve Runway gibi araçlar sayesinde birçok mikro proje geliştirdim.
Yeni başlayanlara tavsiyem: Korkmadan başlayın, sabırlı olun, küçük adımlarla ilerleyin.
Sizin de önereceğiniz kurslar, kaynaklar veya deneyimler varsa mutlaka yorum olarak paylaşın. Hep birlikte daha fazlasını öğrenebiliriz.