🚀 YZ Forum'a Hoş Geldiniz!

Türkiye'nin yapay zeka topluluğuna katılın. Bilginizi paylaşın, öğrenin ve geleceği birlikte şekillendirin.

Ücretsiz Kayıt Ol

Python ile Niş Bir Yapay Zeka Projesi: Duygu Analizi ile Film Öneri Sistemi 🎬

Hz PromtHz Promt Doğrulanmış Kullanıcı

Gözlemci
Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba yzforum.net’in kod meraklısı topluluğu! 😎 Bugün Python ile Yapay Zeka Projeleri kategorisinde, hem eğlenceli hem de niş bir projeyi sizlerle paylaşacağım: Duygu Analizi ile Film Öneri Sistemi! Bu proje, kullanıcıların ruh haline göre film öneren bir yapay zeka modeli oluşturuyor. Hem Python’un gücünü kullanacağız hem de biraz eğleneceğiz. Hazırsanız, klavyeleri hazırlayın! 🚀

Projenin Amacı Nedir?
Bu projede, kullanıcının yazdığı bir metinden (mesela “Bugün kendimi çok enerjik hissediyorum!”) duygu durumunu analiz edip, ona uygun bir film önereceğiz. Mesela, mutlu bir ruh haline aksiyon veya komedi, melankolik bir ruh haline ise duygusal bir film! 🎥 Python’un doğal dil işleme (NLP) kütüphaneleriyle bu işi kolayca halledebiliriz.

Neden Bu Proje Niş ve Eğlenceli?
  • Kişiselleştirme: Kullanıcıların ruh haline göre öneriler sunarak, yapay zekanın günlük hayatta nasıl kullanılabileceğini gösteriyor.
  • Eğlenceli Uygulama: Kim film önerisi almayı sevmez ki? Hem kod yazıp hem eğleneceksiniz!
  • Öğretici: NLP, veri işleme ve temel makine öğrenmesi kavramlarını öğrenmek için harika bir başlangıç.

Gerekli Araçlar ve Kütüphaneler
Bu projeyi hayata geçirmek için ihtiyacımız olanlar:
  • Python 3.x (Tabii ki! 😄)
  • TextBlob veya NLTK: Duygu analizi için doğal dil işleme kütüphaneleri.
  • Pandas: Film veri setini yönetmek için.
  • Scikit-learn: Basit makine öğrenmesi modelleri için (opsiyonel).
  • Bir film veri seti (örneğin, IMDb’den küçük bir veri seti veya kendi oluşturduğunuz bir liste).

Adım Adım Proje Geliştirme
Adım 1: Veri Setini Hazırlama
Öncelikle bir film veri setine ihtiyacımız var. Her filmin türü (komedi, dram, aksiyon vb.) ve kısa bir açıklamasını içeren bir CSV dosyası oluşturabilirsiniz. Örneğin:

Film Adı,Tür,Açıklama
Yüzüklerin Efendisi,Fantastik,Orta Dünya’da geçen epik bir macera...
Deadpool,Aksiyon-Komedi,Sıra dışı bir süper kahraman hikayesi...

Pandas ile bu veriyi okuyup işleyeceğiz:

import pandas as pd
filmler = pd.read_csv('filmler.csv')

Adım 2: Duygu Analizi Yapma

Kullanıcının yazdığı metni analiz etmek için TextBlob kullanacağız. Kurulum için:

pip install textblob

Örnek bir duygu analizi kodu:

from textblob import TextBlob

metin = input("Bugün nasılsın? Biraz anlat: ")
analiz = TextBlob(metin)
duygu = analiz.sentiment.polarity # -1 (negatif) ile 1 (pozitif) arasında bir değer
if duygu > 0:
print("Pozitif bir ruh halindesin! Sana komedi veya aksiyon önerelim.")
elif duygu < 0:
print("Biraz melankolik misin? Duygusal bir film iyi gelebilir.")
else:
print("Nötr bir ruh hali... Macera filmine ne dersin?")

Adım 3: Film Önerisi Sunma
Duygu analizine göre film önerisi yapmak için veri setinden uygun türdeki filmleri filtreleyeceğiz:

if duygu > 0:
oneri = filmler[filmler['Tür'].isin(['Komedi', 'Aksiyon-Komedi'])]
elif duygu < 0:
oneri = filmler[filmler['Tür'] == 'Dram']
else:
oneri = filmler[filmler['Tür'] == 'Macera']
print("Sana önerdiğimiz film:", oneri.sample()['Film Adı'].values[0])

Sonuç: Ne Elde Ettik?
Bu proje ile:
  • Python’da NLP’nin temellerini öğrendiniz. Kullanıcı odaklı, eğlenceli bir yapay zeka uygulaması geliştirdiniz.
  • Pandas ile veri seti işleme pratiği yaptınız.
Üstelik bu projeyi geliştirerek Spotify çalma listeleri, kitap önerileri veya hatta tarif önerileri için uyarlayabilirsiniz! 😎

Deneyin ve Paylaşın!
Bu projeyi deneyip kendi dokunuşlarınızı ekledikten sonra sonuçları forumda paylaşmayı unutmayın! Mesela, veri setinize hangi filmleri eklediniz? Ya da başka hangi kütüphaneleri kullandınız? yzforum.net’te tartışalım, kim bilir belki bir sonraki projede birlikte kod yazarız! 😉

Not: Daha fazla Python ve yapay zeka içeriği için takipte kalın, bu sadece başlangıç! 🚀

! Lütfen dikkat !

Forumumuzda kaliteli ve etkileşimli bir ortam sağlamak adına, lütfen konu dışı ve gereksiz cevaplar vermekten kaçının. Forum kurallarına aykırı davranışlar yasaktır. Hep birlikte daha verimli ve düzenli bir platform oluşturmak için kurallara uyalım.

Geri