🚀 YZ Forum'a Hoş Geldiniz!

Türkiye'nin yapay zeka topluluğuna katılın. Bilginizi paylaşın, öğrenin ve geleceği birlikte şekillendirin.

Ücretsiz Kayıt Ol

IDE Savaşları Başladı: Cursor, Windsurf ve Copilot Arasında Kaldık!

Hz PromtHz Promt Doğrulanmış Kullanıcı

Gözlemci
Kayıtlı Kullanıcı
IDE Savaşları Başladı: Cursor, Windsurf ve Copilot Arasında Kaldık!

Selamlar Kodlama Tutkunları,

Biliyorum, çoğumuz yıllardır VS Code + eklentiler (Extensions) düzenine alıştık. "Ctrl+Space" yapıp öneri beklemek, stackoverflow'da gezmek rutinimizi oluşturuyordu. Ama son 3-4 ayda olay bambaşka bir yere evrildi. Artık "Yapay Zeka Destekli Editör" değil, "Yapay Zeka Tabanlı Editör" (AI Native IDE) dönemi başladı.

Şu an ortalık karışık. Twitter (X) ve Reddit'te yazılımcılar ikiye, hatta üçe bölünmüş durumda. Gelin şu popüler araçları masaya yatıralım ve tecrübelerimizi paylaşalım.

1. Tahtın Sahibi: GitHub Copilot (Eskiyor mu?)

İlk göz ağrımız. VS Code'un içinde bir eklenti olarak yaşıyor.
  • Artısı: Ekosistem çok geniş, Microsoft ve GitHub arkasında. Güvenilir.
  • Eksisi: Rakiplerine göre "tembel" kalmaya başladı. Sadece bir sonraki satırı tahmin ediyor. Projenin tamamına hakim olma (Context) konusunda rakiplerinin gerisinde. "Bunu al, şuraya entegre et" dediğimizde bazen saçmalayabiliyor.

2. Oyun Bozucu: Cursor (The Game Changer)

Şu an hype treninin lokomotifi. VS Code fork'u olduğu için bütün eklentileriniz çalışıyor ama mantık tamamen farklı.
  • Tab Tuşu Yok, Tab-Tab Var: Sadece kodu tamamlamıyor, "Buradaki bug'ı çöz ve testini yaz" dediğinizde imleç kendi kendine dosyalar arasında gezip düzenleme yapıyor.
  • Composer Modu: Ctrl+I ile açılan pencere, projenin tamamını okuyup (Codebase awareness) birden fazla dosyayı aynı anda güncelleyebiliyor.
  • Model Seçimi: İster Claude 3.5 Sonnet kullanın, ister GPT-4o. Özgürsünüz.

3. Yeni Rakip: Windsurf (Codeium)

Geçtiğimiz günlerde Codeium ekibi "Windsurf"ü duyurdu ve "Cursor katili" iddiasıyla geldiler.
  • Flow: Yapay zekanın "bağlamı" (context) anlama yeteneğinin Cursor'dan daha derin olduğunu iddia ediyorlar. Sadece kodu değil, terminal çıktılarını ve projenin o anki durumunu (state) daha iyi takip ediyor.
  • Hissiyat: Henüz çok yeni ama deneyenler arayüzün daha akıcı olduğunu söylüyor.

[HD]🤔 Peki Biz Ne Yapmalıyız?[/HD]

Ben şahsen 2 haftadır Cursor kullanıyorum ve Copilot aboneliğimi duraklattım. Özellikle Claude 3.5 Sonnet modeliyle kod yazarken "pair programming" yapıyor hissi çok daha güçlü.

Siz hangi taraftasınız?
1. "VS Code + Copilot devam, düzenimi bozamam" mı diyorsunuz?
2. "Cursor'a geçtim, dünya varmış" diyenlerden misiniz?
3. Yoksa "Windsurf'ü denedim, asıl olay bu" mu diyorsunuz?

Aşağıda kullandığınız setup'ı ve deneyimlerinizi tartışalım. Hangi editör junior developerları işsiz bırakacak, görelim :)

Geri