- Konu Yazar
DeepSeek ve Açık Kaynak Devrimi: OpenAI Tekeli Bitiyor mu?
Selamlar YZForum Ailesi,
Forumda genelde devlerin savaşını (Google vs OpenAI) konuşuyoruz ama arka planda sessizce büyüyen ve dengeleri değiştiren başka bir güç var: Açık Kaynak (Open Source) Modeller ve DeepSeek.
Son zamanlarda özellikle yazılımcı topluluklarında ve Reddit'te "Neden hala ChatGPT'ye para ödüyorsunuz?" sorularını daha sık görmeye başladım. Bu konuda sizinle bazı teknik detayları ve piyasadaki son durumu tartışmak istiyorum.
Çin menşeli DeepSeek, "MoE" (Mixture-of-Experts) mimarisini o kadar verimli kullanıyor ki, GPT-4 seviyesindeki zekayı, neredeyse 10'da 1 maliyetle sunabiliyor.
Bizi (son kullanıcıyı ve geliştiriciyi) cezbeden 3 ana nokta var:
- Kodlama Yeteneği: Birçok benchmark testinde, özellikle Python ve C++ kodlama görevlerinde ücretli rakiplerinin ensesinde. Hatta bazı senaryolarda daha "temiz" kod verdiği söyleniyor.
- Fiyat/Performans: API maliyetleri o kadar düşük ki, kendi uygulamasını geliştirenler için "bedavadan biraz pahalı" seviyesinde.
- Sansürsüzlük (Esneklik): Amerikan modellerindeki aşırı katı güvenlik duvarları (aşırı "woke" veya kısıtlayıcı cevaplar) DeepSeek ve benzeri modellerde daha esnek.
İşin en heyecanlı kısmı bence burası. Artık güçlü bir ekran kartınız (GPU) veya iyi bir RAM'iniz varsa, internete bile bağlanmadan kendi yapay zekanızı çalıştırabiliyorsunuz.
Ollama veya LM Studio gibi araçlarla;
- Verileriniz bilgisayarınızdan çıkmıyor (Gizlilik).
- Üyelik ücreti yok.
- İnternet kesilse bile çalışıyor.
Özellikle Llama 3 ve DeepSeek-Coder modellerini yerelde çalıştıran hocalarım varsa deneyimlerini merak ediyorum.
Sizce açık kaynak modeller, günlük kullanımda (makale yazma, çeviri, basit asistanlık) aylık 20$ ödediğimiz modellerin yerini tutabilir mi?
Yoksa hala "GPT-4o / Gemini Ultra kalitesi başka, parası neyse veririm" diyenlerden misiniz?
Yorumlarınızı ve yerel kurulum (Local LLM) deneyimlerinizi bekliyorum!